Byggmoduler löser lokalbehoven i växande städer

30 april 2022
william eriksson
byggmoduler

editorial

Befolkningen i Sverige och i världen växer snabbare än någonsin. Aldrig har det varit så många människor på jorden, och det märks. Städer växer och med det så måste det till fler skolor, sjukhus, vårdcentraler etc. Man blir förvånad över hur snabbt en ny stadsdel kan flyta ut över en gammal åker, eller hur ett industriområde formas om till ett nytt bostadsområde med lekpark, dagis och strövområden. 

Men det händer ju att man faktiskt inte riktigt hinner med. När till exempel skolor växer måste man ganska ofta vara lite kreativ i hur man får plats med nya elever. Den vanligaste lösningen är att slå upp byggmoduler på fastigheten. Förr var byggmodulerna ganska tillfälliga – de sattes upp när man verkligen inte hade någon annan lösning, och man tog ner dem så snabbt man kunde. Det var nästan så man skämdes för att sätta ut något så fult som en byggmodul, och helst skulle byggmodulerna bara användas bakom galler på byggarbetsplatser, eller som fikastugor för jägare. 

 

byggmoduler

 

Andra generations byggmoduler

Den nya moderna byggmodulen är egentligen en helt annan sorts byggnad. Många moduler har toppmodern ventilation, ljudisolering, fina toaletter och ett tilltalande yttre. Dagens modul-lokaler är så bra att de faktiskt ofta får stå uppe i många år, och många moduler har en bättre inomhusmiljö än vanliga hus. Det är kanske dags att omvärdera byggmodulerna och se fördelarna med att ha en flexibel uppsättning av lokaler som snabbt kan utrustas efter behoven och köras ut på plats. 

Dessutom är det bara att byta ut dem när de åldras och köra tillbaka dem till fabriken för uppfräschning innan de sätts ut igen. Vad man än tycker om byggmoduler så har de varit till stor hjälp i stadsbyggandet, inte minst när pandemin svepte över klotet och man i panik fick slänga upp nya testlokaler och, lite senare, nya vaccinstationer.

Fler nyheter