Pumpservice – pumpar i Örebro och det nya vattentornet
Det nya vattentornet i Örebro – som egentligen inte är ett torn utan snarare en snygg byggnad på en klippa – är bokstavligt talat en högborg för pumpar. Alla som är det minsta intresserade av pumpar har nog funderat kring hur pumpanordningarna ser ut inne i vattentornet Lyra.
Med en kapacitet på 15 000 kubikmeter ska Lyra kunna förse Örebro med vatten för många år framåt. Åtminstone till 2050 om planen håller. 35 meter hög är denna byggnad som är mer av ett konstverk än gamla “svampen” någonsin kommer att bli.
Vilka pumpar hanterar allt detta vatten?
Säkerhet och modern teknik har varit i fokus vid bygget och Örebro kommun betraktar denna 900 ton tunga byggnad av cortenstål som ett skyddsobjekt med hög prioritet. Så man får anta att pumpservicetekniker kommer att mer eller mindre bo där för att se till att inget går snett i hanteringen.
Men servicetekniker lär nog bli några av de få som får röra sig där då byggnaden inte är öppen för allmänheten. Säkerheten är av högsta prioritet och man tar inga risker. Men pumpintresserad allmänhet får väl besöka andra pumpar i Örebro och se när skickliga servicetekniker jobbar med dem.
Om de använder världens kraftfullaste vattenpump
Vilka vattenpumpar som används inne i Lyra är alltså inte information som gjorts offentlig. Men man kan ju fantisera, eftersom de använder den modernaste tekniken, att det är en pump likt Nijhuis-HP1-4000.340. En holländsk pump som håller världsrekord i att pumpa vatten fort.
Den pumpen byggdes 2004 och kan pumpa 60 000 liter i sekunden. Det motsvarar 60 kubikmeter vatten per sekund. Med en Nijhuis-HP1-4000.340 i Lyra skulle man kunna få ut allt vatten i cisternen ut över Örebro på strax över 4 minuter. Man kan anta att trycket skulle bli väldigt högt och servicetekniker skulle ha mycket att göra för att laga en massa pumpar i stan efter det.