Att köpa lastpallar med eller utan krage

31 maj 2021
patrick pettersson
Att köpa lastpallar med eller utan krage

Att köpa lastpallar är ingen företeelse som alltför många gör till vardags. Men det är förvånansvärt hur bra det är med lastpallar. Ska man ha ett lager kan man ställa saker på lastpall efter lastpall och fylla ett helt förråd med prylar eller varor. Med hjälp av en gaffeltruck kan man sedan lyfta omkring dessa tunga element och förflytta dem dit de ska, eller komma åt alla varor som står innanför dem. En gaffeltruck har räddat många ryggar på den som arbetar på ett lager

På en del lastpallar ha man satt en pallkrage. Då kan man lätt transportera lite mindre varor på pallen. Utan pallkragen skulle varorna lätt kunna falla av och då är ju allt arbete förgäves. 

För att få det att fungera fäster man pallkragen på ytterkanten av lastpallen. Ordet lastpall är ett relativt nytt ord i det svenska språket. Det kom in i språket runt mitten av 30-talet. 

 

 

Storlekar och modeller

En lastpall kan komma i flera olika utföranden. Storlekar varierar då det är viktigt att man kan använda dem till olika typer av varor som ska lastas. Räknar man ut vad man har för storlek på lagret och vilken storlek det är på ens varor kan man också hitta lastpallar där storleken och måtten stämmer bra överens med det utrymme man har. Det är ju viktigt att utnyttja varenda liten centimeter. 

Från början byggdes lastpallar i trä, men med tiden har de fått konkurrens av ett enklare och billigare material. Kompositen. Den pallen är lite enklare att hantera och ta hand om än vad en pall i trä är. 

Efter flera år i hårt väder kan ett trämaterial falla offer för röta. Dessa pallar är också mycket tyngre. Men den traditionella pallen i trä, som även kallas europapallen eller SJ-pallen, kommer nog att hänga med många år framöver.

Fler nyheter