Bergvärme i Örebro, en alternativ uppvärmning

09 september 2020
jonas olsson
Bergvärme i Örebro, en alternativ uppvärmning

Det finns olika sätt att värma upp husen på idag, något som ibland kan ställa till med lite huvudbry. Ska man välja pellets, el, solpaneler eller bergvärme? Det är frågan som får varje husägare att lägga pannan i djupa veck. En uppvärmning som blir mer och mer populär är bergvärme. Men vad är det egentligen, och hur fungerar det? Här kommer lite förklaringar som kanske kan hjälpa till. 

Så vad är bergvärme

Jorden är som en stor solpanel som lagrar värme från solen nere i berget. Det är den man använder sig av vid installation av bergvärme i husen, man använder sig helt enkelt av naturens egna lager. 

Ibland kan man till och med ta värme från sjöbotten och använda det som värme. Principen är den samma. Det enda som krävs är några borrhål som är fyllda med vätska. Däri kopplas en vätskefylld slang som leder värmen till en värmepump som sedan fördelar värmen i huset.

 

Varför välja bergvärme

Bergvärme är betydligt billigare än de flesta andra alternativ. Exempelvis olja kan innebära en kostnad som är upp till två tredjedelar högre. Pengar som man kan lägga på annat som behöver göras med huset. Som att måla, byta tak eller andra renoveringar. När det kommer till miljö är bergvärme ett väldigt bra alternativ då man minskar sina utsläpp och inte behöver använda fossilt bränsle. 

Men den kanske största fördelen, förutom att det är billigt såklart, är enkelheten. Att inte behöva vara uppmärksam om bränslet tar slut och om man måste beställa mer. Vänner som måste komma och titta till huset för att försäkra om att allt är bra när man är borta. Att alltid ha varmt vatten. Det är helt enkelt ett uppvärmningssätt som är helt underhållsfritt. Det finns bergvärme i Örebro från http://www.borrwik.se/ och på de flesta platserna i Sverige idag.

Fler nyheter