Det exotiska fikat på ett bageri i Huddinge

09 juni 2022
Mikael Barani
Konditori

advertorial

Doften av nybakt är något som kommer att skapa en känsla av förväntan och mys genom hela livet. För vad vore till exempel julstöket utan att det doftade pepparkakor och glögg i hela huset? 
Det finns få saker som slår känslan av att samla nära och kära kring bordet och bryta bröd tillsammans. Oavsett om det man bjuder på är hembakt eller kommer från ett bageri i Huddinge är det alltid samma trevliga känsla att sitta och gotta sig lite medan man samtalar om stort som smått.

Det unika fikat

Den svenska fikakulturen har ju dessutom gått lite på export under de senaste åren, parallellt med danskarnas hygge. Det visar ändå på något unikt i våra respektive kulturer, något som har fötts ur behovet att få kliva in i värmen i ett kallt klimat och få mötas.
För vi svenskar är rätt så nöjda så länge vi får kaffe. Att sitta och bubbla över en kopp varmt är något av en nationalsport som vi gärna tränas oss i dagligen.
Visst dricker man även kaffe utomlands, på kaféer, men det är ändå inte riktigt samma sak över hela den upplevelsen.

Konditori

När det kommer till mängden kaffe ligger vi dock i lä, för här är det finnarna som leder ligan. Dock tenderar de finska kopparna innehålla kaffe som är avsevärt mycket svagare än sina svenska motsvarigheter.
Däremot gillar man även bakverk på andra sidan Östersjön, även om de brukar vara av annan karaktär. 
För här i Sverige är vi ju väldigt förtjusta i biskvier, dammsugare och andra godsaker. Att finna sådant utomlands kan vara något av en omöjlighet.

Passa därför på att bjuda dina utländska vänner på några av våra nationella godsaker om du har besök av dem i sommar, eller närhelst på året. Det är lite av en exotisk upplevelse att få sitta att fika i Sverige.
För att inte tala om att det är en smaskig sådan.

Fler nyheter