Effektivisera arbetet hemifrån

20 april 2020
Mikael Barani
Effektivisera arbetet hemifrån

I och med den pandemi som vi befinner oss mitt i just nu så har vi alla påverkats till olika grad av dess effekter på samhället. Till exempel är vi många som sitter hemma och arbetar numera. Plötsligt har vi flyttat arbetsplatsen hem och sitter och knappar på tangentbordet i vardagsrummet eller på kontoret. 
En omställning som vissa välkomnar men som andra säkerligen tycker är extremt frustrerande. Vi människor är trots allt sociala djur och isolering är bland det värsta som vi kan utsättas för.

För oss som tycker att det är helt okej, eller kanske till och med frodas, så erbjuder denna omväxling en tillvaro som kanske till och med främjar hälsan. Att kunna slappna av då och då och blicka ut genom sitt fönster lugnar själen vilket kanske till och med ökar effektiviteten. Medarbetare och chefer i all ära – men nu slipper vi sitta och se upptagna ut när vi faktiskt tar det lite lugnare.
För i ärlighetens namn är det inte någon som orkar prestera nonstop under en hel arbetsdag. Arbetstempot går upp och ned i vågor.
Hjärnan är nämligen inte gjord för att sitta och arbeta oavbrutet, utan behöver tid till återhämtning under dagen. Vill man effektivisera sitt arbete kan man därför prova att arbeta i intervaller. Nu finns ju chansen utan att känna att man drar uppmärksamhet till sig.

Testa till exempel Pomodoro-metoden.
Här arbetar du i omgångar om 25 minuter med fem minuters vila mellan varje. Efter den fjärde intervallen så tar du en längre paus på upp till 30 minuter. Passa på att njuta av utsikten genom din nya ruta från Sparfönster medan du dricker lite vatten.

Sedan börjar du om.

På så sätt får hjärnan chans till återhämtning och du känner dig piggare och fräschare under en längre tid. Detta är ett långsiktigt hållbart sätt att effektivisera arbetsflödet på.

Fler nyheter