Ett intelligenstest i pusselform

03 maj 2020
patrick pettersson
Ett intelligenstest i pusselform

Rubiks kub är världens kanske mest kända pussel. Det är tredimensionellt och uppfanns av en ungersk arkitekt på 70-talet som ville träna sina elevers logiska tänkande. Där och då kunde han nog aldrig ana att spelet skulle komma att säljas i miljontals exemplar världen över. De allra flesta av oss har nog sett någon sitta och fumla med klossen, som i sin klassiska form känns igen på de färgglada rutorna i gult, blått, rött, grönt och vitt. Den vanligaste kuben är 3x3x3 block med 54 rutor totalt. Det finns dock flera olika storlekar och modeller, bland annat rubiks kub 5×5 för den som vill ha en extra utmaning.

Olika lösningar

Spelet går ut på att vrida på klossarna tills varje sida är fylld av en färg, och vanligt är att man försöker lösa pusslet på snabbast möjliga tid eller på så få drag som möjligt. Det finns flera olika sätt att lösa rubiks kub på. De vanligaste metoderna är att ta ett lager i taget där det sista är svårast, skapa ett block och utvidga det, börja med hörnen för att sedan ta kanterna eller börja med kanterna för att sedan gå över till hörnen. Världsrekordet i att lösa rubiks kub ligger på blott några sekunder!

 

Ett partytrick

Idag är det enkelt att lära sig lösa en rubiks kub. Internet är fullt av instruktioner för hur man går tillväga, både i form av text och videos. Att kunna lösa en rubiks kub är ett enkelt sätt att imponera på folk, så vill man ha tillgång till ett behändigt partytrick kan man alltid införskaffa sin egen kub och lära sig tekniken för att lösa den. Varför inte använda det som tidsfördriv i väntan på den där tidsoptimisten till kompis eller på bussresan mot skolan? Rubiks kub är ett finurligt spel som passar folk i alla åldrar!

Fler nyheter