Framhäv dina bra sidor vid låneansökan

02 februari 2020
Cecilia Olsson
Framhäv dina bra sidor vid låneansökan

Om man är minst 18 år gammal så har man enligt lag rätt att ta lån i Sverige. Men det finns även många andra saker som spelar in då en långivare ska bestämma om lånet beviljas eller inte. Något som i princip alla tittar på är om man har betalningsanmärkningar eller inte. De flesta banker och företag gör en så kallad kreditupplysning (även kallad UC efter företaget Upplysningscentralen som är ett av de mest anlitade kreditupplysningsföretagen) vilket innebär att de begär ut uppgifter om ens taxerade inkomst, eventuella betalningsanmärkningar, övriga kreditupplysningar som har gjorts med mera.

En långivare vill ha tillbaka pengarna som lånas ut (med ränta) och de flesta vill därför inte riskera att någon som tidigare har en vana att inte betala tillbaka ska göra samma sak mot dem. Sedan kan man såklart aldrig vara säker ändå så vissa beviljar lån trots betalningsanmärkning om man kan visa att man har ändrat ett dåligt beteende. 

Man bör alltid jämföra olika lån mot varandra innan skickar iväg en ansökan. Vissa lån kan vid första anblick se riktigt bra ut men när man läser igenom villkor och framförallt det finstilta så kan det innebära skyhöga räntor eller avgifter. Så när man har hittat ett lån som ser lovande ut och uppfyller de kriterier man har så ska man vara väldigt noga med att läsa igenom allt som står om lånet innan man ansöker.

Ett lån kostar alltid mer än vad själva lånesumman ligger på, men det är här man får väga för- och nackdelar mot varandra för att komma fram till om det är värt det. Man ska dock alltid se till att totalsumman på lånet faller inom ramarna av vad man tror att man kommer ha förmåga att betala tillbaka.

Läs mer om lån och jämför olika alternativ hos Vip banks.

Fler nyheter