Julbord i Simrishamn är en lyckad kombination

22 april 2021
Lily Hansen
Julbord i Simrishamn är en lyckad kombination

De flesta kanske inte tänker på julbord när de pratar om Simrishamn. Istället kanske tankarna går till en solig sommarkväll i hamnen där du sitter med en mjukglass i handen istället för en julskinka. Men varför skulle julbord i Simrishamn vara sådant tabu? Det är det förstås inte. Jul firas överallt i landet, även i sydligaste Skåne, och att fira jul utan ett klassiskt, traditionellt julbord kommer förstås inte på fråga.  

Det är rätt lustigt det där med julbord. Det känns som att man varje år hör folk som gnäller på julbord. Att det är samma mat i år igen och att man är så trött på Janssons, köttbullar, prinskorv och skinka. Visst, det kanske finns en poäng när det gäller de som hinner äta tre, fyra eller kanske till och fem julbord innan själva julafton. Men ärligt talat, tror du att dessa personer hade velat ha det på något annat sätt? 

Julbordet innebär en trygghet

För när det kommer till kritan kan du antagligen vara säker på att det hade gnällts ännu mer om julbordet uteblivit helt och hållet, jämfört med vad det gnälls över att behöva äta julbord ofta. Det finns trots allt en trygghet i att det är samma sak år ut och år in. 

I en så väldigt föränderlig värld kan väl en sak få vara samma varje år. Det behöver inte vara något spektakulärt. Låt bara de där prinskorvarna, köttbullarna och inte minst Janssons frestelse stå där på bordet i december. 

Det dröjer ju faktiskt ett helt år innan ni ska äta samma sak igen. Eller ja, till påsk åtminstone. Och därefter kommer förstås midsommar. Tänker man efter finns det en röd tråd mellan maten vi äter och högtiderna vi firar. Men strunt i det nu. Ät din julskinka med gott samvete och sjung “Hej tomtegubbar” med större inlevelse än någonsin. 

Fler nyheter