Kontakta arborist i Malmö om ditt träd är sjukt

16 november 2022
Staffan Ehrlin

editorial

Kontakta arborist i Malmö om ditt träd är sjukt

I Sverige finns en rad olika träd som växer och frodas i våra trädgårdar. Träden är inte bara vackra att titta på de fyller även en funktion genom att ge oss skugga på soliga dagar genom att omvandla koldioxid till syre. de utgör även boplats för en massa djur, både fåglar och insekter av olika slag. De är en viktig del av vårt ekosystem och vi måste ta hand om dem.

De vanligaste trädslagen i Sverige är tall, gran och ek. De är alla känsliga för olika sjukdomar och behöver behandlas på olika sätt. Tallen kan få en sjukdom som kallas tallvält, som orsakas av en svamp. Symptomen är vissnande barr och missfärgning av barken. Trädet bör tas bort och stubben behandlas med ett svampmedel. Granen kan drabbas av en sjukdom som kallas granförfall och som orsakas av en bakterie. Symptomen är barr som blir bruna och dör, grenspetsar som dör och svärta på barken. Träden bör tas bort och stubben behandlas med bakteriehämmande kemikalier. Eken kan få en sjukdom som kallas ekvissling, som orsakas av en svamp. Symptomen är vissnande blad, döda grenar och sprickbildning i barken. Träden bör avlägsnas och stubben behandlas med ett svampmedel.

arborist Malmö

Olika sjukdomar

Det finns många olika sjukdomar som träd kan få, men det finns också många sätt att behandla dem. Här är några av de vanligaste sjukdomarna som träd i Sverige drabbas av:

– Rotröta är en sjukdom som drabbar trädens rötter och som kan orsakas av en mängd olika svampar. Symptomen är gulnande blad, vissnande grenar och brist på ny tillväxt. Träd med rotröta bör avlägsnas och stubben behandlas med ett svampmedel.

– Bladfläcksjuka är en sjukdom som drabbar trädens blad och kan orsakas av en olika sorters svampar. Symptomen är små bruna eller svarta fläckar på bladen, som så småningom kan leda till att bladen gulnar och faller av. Träd med bladfläckar bör få sina blad borttagna och själva trädet bör behandlas med ett svampmedel.

Oavsett vad ditt träd drabbas av är det bra om du kontaktar en arborist i Malmö, de är experter på träd.

Fler nyheter