Luft/luft värmepump sänker dina kostnader

27 april 2021
Lily Hansen
Luft/luft värmepump sänker dina kostnader

Har du undrat över vad det är för låda som sitter på många hus och gårdar? Det ser ut som en fläkt, och kanske handlar det om någon luftkonditionering, har du tänkt. En tanke som är både rätt och fel samtidigt. För det är en maskin som går att använda för att kyla ner huset på sommaren, som en luftkonditionering. Men den huvudsakliga uppgiften är att göra motsatsen, nämligen att värma upp huset under de kalla månaderna.

En luft/luft värmepump tar värme ur utomhusluften och skickar in den i huset. Men det kluriga är att det inte ens behöver vara så varmt utomhus för att det ska fungera. I vissa fall går det till och med att värma upp ett hus med värmepumpen trots att det är minusgrader utomhus. Det blir också en värme som samtidigt bidrar till en omväxling av luften i inomhusklimatet, på grund av tillförseln från utsidan.

 

 

Olika slags pumpar

När man talar om luft till luft så innebär det att man tar värme ur luften på utsidan och värmer upp luften på insidan. Det finns även luft/vatten pump där luften på utsidan värmer upp vatten på insidan. Ett vatten som sedan kan cirkulera i golvvärme eller radiatorer. Båda dessa pumpar används gärna som ett komplement, eller enbart, när det gäller uppvärmningen i ett hus. Det går endast åt en liten mängd elektricitet för driften av pumpen.

Har du ett stort hus, eller vill ha hängslen och livrem ifall något skulle hända, går det att använda dig av flera system som samverkar. Det är vanligt att man använder sig av en kamin för att värma upp huset när man är hemma. Men däremellan används en luft/luft eller luft/vatten pump. I vissa fall lägger man även till ett annat system som är drivet av el, olja eller gas. 

Fler nyheter