Med hjärtat som ditt hem

26 augusti 2019
Mikael Barani
Med hjärtat som ditt hem

Vad är ett hem?

För den som till exempel har rest under längre perioder eller bott utomlands är detta en fråga som man gärna reflekterar över. För vad är det som skapar ett hem?

Är hemmet en plats? Var hamnar vi i så fall då när lämnar föräldrarnas trygga boning? I någon sorts icke-hem?

Sedan finns det ju till exempel digitala nomader. Eller folk som kanske bara slänger på sig motorcykelkläderna och rullar ut på vägarna. Kan en motorcykel vara ett hem?

Någonstans återkommer man till det engelska uttrycket ”Home is where the heart is.” Där du känner att du hör hemma, ja det är helt enkelt ditt hem.

För många innebär detta familjen. Det är alltså egentligen inte den bostad där familjen bor, utan mer sammanhanget: Att vara tillsammans med sin familj.
Kanske är detta inte något som man reflekterar över.
Just därför är det så bra att testa på att till exempel bo utomlands tillsammans, som familj. Det behöver inte vara länge, men bara för att känna vad som skapar ett hem.

Kanske kommer ni upptäcka att ert hjärta faktiskt är i er fysiska bostad.
Ibland måste man lämna det man tar för givet för att se vad det faktiskt betyder för en. Den där lägenheten eller det där huset därhemma, ja det är inte så pjåkigt ändå.

Eller så inser ni tvärtom att där ni befinner er, ja det är där som hemmet finns. Ni skulle kunna färdas hela familjen på båge, med endast ett tält som bostad, och ändå känna er hemma.

Det är det som är så spännande: Alla är vi olika. 
Men det är inte förrän vi börjar utforska just våra egna preferenser som vi inser vad som faktiskt gör oss lyckliga.
För vissa är drömmen att bo ljust och fräscht, tills de en dag upptäcker att det faktiskt finns alternativ.
För andra är det skönt att äntligen hitta en fast bostad efter år av nomadliv.

 

Fler nyheter