Träna först, sova sedan

30 januari 2020
Mikael Barani
Träna först, sova sedan

Nuförtiden haglar rapporterna om hur barn rör allt mindre på sig. Med tanke på att vi människor utvecklades av och för att röra på oss är detta såklart högst oroande.
För vad händer om en art inte längre ägnar sig åt det som den är evolutionärt anpassad för att göra?

Samtidigt rapporterade Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet för några år sedan att sömnproblemen hade fördubblats under senaste senaste 30 åren. Främst var det kvinnor som var drabbade. 
Anledningen var, oavsett kön, var vårt bruk av skärmar.

Eftersom vi som vuxna knappt kan hantera skärmarna, hir kan vi då förvänta oss att barn ska kunna göra det? 
Kan det vara så att ökad skärmtid och minskad tid för rörelse och träning också hänger samman?

Hur det än må vara med det så gör vi ändå bäst i att stirra mindre på telefoner och datorer och komma ut och trampa runt lite i skog och mark mer. Det svåra är helt enkelt att komma igång med denna vana.
Ett första steg är att bestämma en tid, antingen själv eller i sällskap, då man inte får ha några ursäkter för att ta sig ut. Lämna mobilen hemma och ta en promenad. Du kommer garanterat att märka av en skillnad direkt.

Se också till att ha en bra säng som du sedan sover i för att vila ut dig. Bättre Nätter har flera olika modeller. Detta betyder att oavsett om du letar efter en säng 180×200 eller en någon annan modell så kommer du garanterat att hitta något som passar dig. 

Fortsätt att hålla ditt tillfälle i veckan då du är ute och, och lätt till ett par gånger till ju längre tiden går. Komplettera med något riktigt mosande träningspass, så som enhandsswingar med en kettlebell (se till att du kan göra dem säkert) så kommer du garanterat att sova som en bebis.

Fler nyheter