Vad är egentligen en förgasare?

29 juni 2020
Lily Hansen
Vad är egentligen en förgasare?

Tidigare kallades en förgasare för karburator och har som funktion att blanda bränsle och luft. För större och modernare fordon används idag modernare ottomotorer, men förgasare används fortfarande på många mindre fordon. Det kan vara såväl mopeder som motorcyklar men även exempelvis gräsklippare. I och med att det finns många olika maskiner så finns det också många olika förgasare. Innan du köper din förgasare moped ska du kontroller noga vilken som passar just din motor. Är du osäker? Hör då med din närmaste återförsäljare.

 

Varför ska man satsa på bra förgasare?

Utan en väl fungerande och korrekt monterad förgasare så fungerar inte mopeden som den ska. Så därför är det otroligt viktigt att du har rätt förgasare till just din moped. Ofta spelar inte märket någon roll, om du nu inte använder mopeden för att tävla. Du kan därför utgå från din plånbok och helst tidigare kunders omdömen. Det du ska vara observant på är att förgasare mäts i mm och cc. När det kommer till förgasare så står cc för kubikcentimeter. Till exempel är det vanligt att mopeder har mellan 50 till 70 cc. Kommer du upp till motorcyklar så ökar cc och det går inte att välja fritt bland kubikmeter på förgasaren.

Kan jag byta förgasare själv på mopeden?

När det kommer till mopeder så finns det förgasare som är modellanpassad men även universala modeller. Är du händig och kan meka så går det att byta förgasare själv. Det är en hel del jobb och du behöver veta hur du både ska få isär alla delar och dessutom få ihop dem utan att det blir delar över. Så första gången du ska byta förgasare själv gör dig själv en tjänst och låt någon med erfarenhet hjälpa dig. Har du inte någon kunnig i din närhet så finns det många bra guider online.

Fler nyheter