Viktigt med vägmarkeringar i trafiken

08 februari 2022
jonas olsson
vägmarkeringar

editorial

Om det inte fanns några markeringar i trafiken runt om på vägar och gator, så skulle det inträffa betydligt mycket fler olyckor. Det är vägmarkeringar som visar var någonstans man ska köra, var man ska parkera och så vidare. Utan dem skulle bilar åka runt i ett virrvarr och ingen skulle egentligen veta var man ska vara. 

Vägmarkeringar i trafiken finns på flera platser. De finns dels kring parkeringsplatser så man vet var och hur man ska stå med sin bil, men det finns också markeringar i vägen kring övergångsställen och längs med vägarna för att rama in vägen så man inte åker utanför. 

Vid nybyggen så brukar det finnas varningar till trafikanter om det inte finns några markeringar i vägen ännu. Då får man vara mer uppmärksam och se sig för ordentligt medans man kör. Det är också viktigt att sänka farten när det inte finns några vägmarkeringar klara. 

 

vägmarkeringar

 

Säkerheten först – använd vägmarkeringar

Behöver man få dit nya markeringar på vägen eller gatan så finns det företag som arbetar med just detta. De är experter på just vägmarkeringar och vet vad som behövs för att de ska visa rätt samt synas ordentligt på såväl dagtid som nattetid när det är mörkt.

Utan dessa vägmarkeringar skulle det som sagt ske fler olyckor. Folk skulle köra fel och inte riktigt veta var någonstans man ska köra eller gå. Utan till exempel ett övergångsställe så kanske inte bilar hinner stanna om någon är på väg över gatan. Då sker det olyckor som följd och det vill ju ingen vara med om. 

För säkerheten så är vägmarkeringarna viktiga. Man behöver dem i trafiken för att veta vart man ska och för att vara säker när man är ute och kör. När man tar sitt körkort får man lära sig allt om dessa olika vägmarkeringar. 

Fler nyheter